Hartcoherentie

afbeelding hartcoherentie

Hartcoherentie – reduceer stress

Coherent betekent samenhangend…

Wat is het heerlijk als je hoofd en hart op een lijn zitten, je hormonen lekker stromen en je organen gewoon als vanzelf hun werk doen!

Appeltje, eitje, zou je denken…

Maar zo gemakkelijk gaat dat niet als je bijvoorbeeld de langdurige vorm van Covid te pakken hebt. Een burnout, pijn, het prikkelbare darmsyndroom of in de overgang bent. Gemakkelijk is wel de techniek te leren die het hart samenhangend laat kloppen.

Dat gebeurt door rustig 5 seconden in- en uit te ademen. Je zenuwstelsel reageert hier namelijk op. Bij de inademing activeer je de sympaticus en klopt het hart sneller, bij de uitademing de parasympaticus en klopt het hart langzamer. Door de langzamere ademhaling zullen beide delen van het zenuwstelsel, -ook wel het gas en rempedaal genoemd- op elkaar afstemmen. Er ontstaat een regelmatige variatie in het hartritme.

Voordeel van een regelmatige hartslagvariatie

Allereerst voel je door deze langzame ademhaling na 2 minuten al rust ontstaan. Deze ontspanning breidt zich uit van je hart(slag) naar je hele lijf en alle processen die je zenuwstelsel aanstuurt. Je hart klopt rustiger, je hoofd en lichaam ontspannen en na oefening krijg je meer veerkracht waardoor je conditie verbetert.